Ogłoszenie


#1 2012-03-08 02:17:56

 Katarzyna MT

Administrator

Skąd: Torun
Zarejestrowany: 2012-03-07
Posty: 1496
Punktów :   

kapany sernik

Autorką przepisu jest Magnum88 oryginalna wersja pochodzi z forum Diety  dr Dukana
autorka nazwała go
WYKWINTNY SERNIK NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
Ale w dukanowym światku na różnych forach zyskał sławę jako sernik w kąpieli wodnej.
I miano  najlepszego sernika na diecie Dukana.

Oryginalny przepis wg Magnum
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, przez co jest wilgotny, równy, nie pęka, nie przypala się. Można go dowolnie modyfikować. Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem wanilii, ale równie dobrze smakuje ze skórką pomarańczową.
Ważne aby składniki na sernik miały tę samą temperaturę, dlatego należy je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.

Składniki:

SPÓD:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka słodziku w proszku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- około 3 łyżek zmielonych otrąb (mieszam pszenne i owsiane)

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*. Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przełożyć do foremki. Włożyć do piekarnika na 5 minut.

W tym czasie w czajniku zagotować około 1,5 litra wody. Przygotować ser.

SER::
- 0,5 kg twarogu (użyłam twarogu 0% firmy Piątnica)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 - 4 łyżek słodzika (do smaku)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- wanilia/ skórka pomarańczowa/ itp

Ser zmielić (można blenderem), dodać skrobie, słodzik zmiksować na średnich obrotach około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując tylko do połączenia składników (nie wolno ubijać zbyt długo). Na koniec wmieszać jogurt i dodatki. Gotowy ser wylać na wcześniej podpieczony spód.
Poniżej kratki na której będzie pieczony sernik, wstawić brytfankę i wlać do niej gorącą wodę. Włożyć foremkę z ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 180*, następnie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec jeszcze 1,5 godziny.

Opcjonalnie można zrobić polewę jogurtową
- 120 g jogurtu naturalnego (można więcej)
- słodzik do smaku.

Na upieczony sernik wyłożyć jogurt ze słodzikiem i wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć sernik i wystudzić. Zalecane jest włożenie sernika na całą noc do lodówki.



WERSJA BEZ SPODU CZEKOLADOWEGO  PIECZONA  W PROSTOKĄTNEJ FOREMCE
O WYMIARACH 23x35 CM

SER 1, 5- 1,6 KG  kupuję mielony w kostkach, jeśli ktoś kupi niemielony ,należy zmielić lub potraktować blenderem, ale mielony jest delikatniejszy w smaku, do tego sernika  nie nadaje się ser z wiaderka
JAJA 8 SZTUK,
JOGURT DUŻY 0, 4 L
BUDYŃ  2 szt o smaku waniliowym lub śmietankowym
LASKA WANILII LUB AROMAT DO CIASTA waniliowy ,śmietankowy jak ktoś  lubi  może być inny
SŁODZIK DO SMAKU WG UZNANIA  JA DAJĘ 60 pastylek słodzika z Rossmanna rozpuszczonych w odrobinie gorącego mleka.

Do sera dodaję po 1 jajku stopniowo mieszając mikserem ,wlewam rozpuszczony  słodzik ,
z rozciętej laski wydobywam wanilię , wkładam do masy, wlewam pół jogurtu, w pozostałej w pojemniku części rozrabiam 2 budynie  wlewam do masy, mieszam całość mikserem , wylewam całość na blaszkę
piekę  15 minut w temperaturze 170 stopni i 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni.
Bez termoobiegu, ( ogrzewanie góra, dół)
W momencie rozpoczęcia pieczenia pod blaszkę z ciastem wstawiam odrobinę większą blaszkę (ale  myślę ,że blaszka może mieć takie same wymiary )wypełnioną 2 litrami wody zagotowanej w czajniku.
Jeśli  w trakcie pieczenia  sernik zacznie się zbyt przypiekać ,można  go od góry również przykryć papierem do pieczenia

Sernik nie pęka i nie opada ,ciepły nie smakuje rewelacyjnie  a po upieczeniu i wystygnięciu  należy wstawić go na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki .


http://s1.zmniejszacz.pl/106/pic_0028__105972_292725.jpg

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.yorek.pl sklep z armatura wrocław roboty ziemne kraków