matki, żony i kochanki...
Administrator
Warzywne pure zamiast ziemniaków (źródło- www.codziennedukannienadukanie.blogspot.com)
Dieta Dukana – Faza II
1/2 kapusty pekińskiej
2 małe cukinie
1 mały por
1/2 szklanki mleka max 1,5% tł
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Jeśli chcemy, aby pure miało jasny kolor (jak ziemniaki), z kapusty ścigamy wierzchnie, zielone liście a z pora używamy tylko białych części. Cukinie obrać i pokroić w połówki plasterków. Kapustę pokroić na paski. Pora posiekać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą i mlekiem. Dodać przyprawy i zagotować 10 minut pod przykryciem a następnie do niemal całkowitego wyparowania płynu. Rozgnieść ugniataczką do ziemniaków ale nie całkowicie - upewnić się, że wszystkie warzywa są już miękkie - zamieszać. Gotowe. Jeść z mięsem lub rybą.
Offline
Administrator
Zrobiłam... dobre wyszło, ale szału nie ma.
I dla jasności- surowych składników jest pełen gar, a po ugotowaniu pozostaje mała miseczka.
Tak więc najeść się tym nie da
Offline