Autorką przepisu jest Magnum88 oryginalna wersja pochodzi z forum Diety dr Dukana autorka nazwała go WYKWINTNY SERNIK NA CZEKOLADOWYM SPODZIE Ale w dukanowym światku na różnych forach zyskał sławę jako sernik w kąpieli wodnej. I miano najlepszego sernika na diecie Dukana.
Oryginalny przepis wg Magnum Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, przez co jest wilgotny, równy, nie pęka, nie przypala się. Można go dowolnie modyfikować. Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem wanilii, ale równie dobrze smakuje ze skórką pomarańczową. Ważne aby składniki na sernik miały tę samą temperaturę, dlatego należy je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.
Składniki:
SPÓD: - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka słodziku w proszku - 1 łyżka skrobi kukurydzianej - około 3 łyżek zmielonych otrąb (mieszam pszenne i owsiane)
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*. Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przełożyć do foremki. Włożyć do piekarnika na 5 minut.
W tym czasie w czajniku zagotować około 1,5 litra wody. Przygotować ser.
SER:: - 0,5 kg twarogu (użyłam twarogu 0% firmy Piątnica) - 120 g jogurtu naturalnego - 2 - 4 łyżek słodzika (do smaku) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 jajka - wanilia/ skórka pomarańczowa/ itp
Ser zmielić (można blenderem), dodać skrobie, słodzik zmiksować na średnich obrotach około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując tylko do połączenia składników (nie wolno ubijać zbyt długo). Na koniec wmieszać jogurt i dodatki. Gotowy ser wylać na wcześniej podpieczony spód. Poniżej kratki na której będzie pieczony sernik, wstawić brytfankę i wlać do niej gorącą wodę. Włożyć foremkę z ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 180*, następnie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec jeszcze 1,5 godziny.
Opcjonalnie można zrobić polewę jogurtową - 120 g jogurtu naturalnego (można więcej) - słodzik do smaku.
Na upieczony sernik wyłożyć jogurt ze słodzikiem i wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć sernik i wystudzić. Zalecane jest włożenie sernika na całą noc do lodówki.
WERSJA BEZ SPODU CZEKOLADOWEGO PIECZONA W PROSTOKĄTNEJ FOREMCE O WYMIARACH 23x35 CM
SER 1, 5- 1,6 KG kupuję mielony w kostkach, jeśli ktoś kupi niemielony ,należy zmielić lub potraktować blenderem, ale mielony jest delikatniejszy w smaku, do tego sernika nie nadaje się ser z wiaderka JAJA 8 SZTUK, JOGURT DUŻY 0, 4 L BUDYŃ 2 szt o smaku waniliowym lub śmietankowym LASKA WANILII LUB AROMAT DO CIASTA waniliowy ,śmietankowy jak ktoś lubi może być inny SŁODZIK DO SMAKU WG UZNANIA JA DAJĘ 60 pastylek słodzika z Rossmanna rozpuszczonych w odrobinie gorącego mleka.
Do sera dodaję po 1 jajku stopniowo mieszając mikserem ,wlewam rozpuszczony słodzik , z rozciętej laski wydobywam wanilię , wkładam do masy, wlewam pół jogurtu, w pozostałej w pojemniku części rozrabiam 2 budynie wlewam do masy, mieszam całość mikserem , wylewam całość na blaszkę piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni i 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni. Bez termoobiegu, ( ogrzewanie góra, dół) W momencie rozpoczęcia pieczenia pod blaszkę z ciastem wstawiam odrobinę większą blaszkę (ale myślę ,że blaszka może mieć takie same wymiary )wypełnioną 2 litrami wody zagotowanej w czajniku. Jeśli w trakcie pieczenia sernik zacznie się zbyt przypiekać ,można go od góry również przykryć papierem do pieczenia
Sernik nie pęka i nie opada ,ciepły nie smakuje rewelacyjnie a po upieczeniu i wystygnięciu należy wstawić go na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki .
|