Katarzyna MT - 2012-03-08 02:11:37

Moni , mam nadzieje, ze sie nie obrazisz , ze ukradłam przepis...

3 jajka
* 8 łyżek otrębów owsianych
* 16 łyżek otrębów pszennych
* 10 łyżek mleka w proszku
* 5 łyżek jogurtu naturalnego, albo serka homo, albo serka mielonego sernikowego 
* 3 łyżeczki drożdży suchych, lub 24g świeżych
* 5 łyżek letniej wody
* pół łyżeczki soli (tak troszkę więcej)

Nic nie mielić, tylko wszystko sru do miski, wymieszać, na blaszkę wlać.
Odstawiamy na 1-2 godz w ciepłe miejsce.
Pieczemy najpierw 10 minut w 200 stopniach, potem redukujemy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Suszymy na kratce.

Ja sobie troszkę posypuję dozwolonym sezamem zwykłym i czarnym :)


http://img40.imageshack.us/img40/7581/dsc08787kopia.jpg

Monichurda - 2012-03-13 21:30:15

No jaaaak - nie gniewam się :)
Właśnie pokroiłam kolejny wielki bochenek na 40 kromek :)

tabakierka - 2012-03-14 09:08:40

Ja też właśnie wcinam- jest najlepszy na świecie icon_bravo  icon_bravo  icon_bravo

tabakierka - 2012-05-29 11:03:13

Od pewnego czasu do Monichurdowego chlebka dodaję łyżeczkę cukru, a konkretnie do drożdży, które rozpuszczam wraz z tym cukrem w letniej wodzie. Myślę, że taka ilość cukru nie ma zasadniczego wpływu na walory dietetyczne chlebka, za to w znacznym stopniu poprawia proces "wyrastania". Mówię Wam, wyrasta do rozmiarów standardowego bochenka! Super! Polecam!

Monichurda - 2012-06-05 21:10:05

tabakierka napisał:

Od pewnego czasu do Monichurdowego chlebka dodaję łyżeczkę cukru, a konkretnie do drożdży, które rozpuszczam wraz z tym cukrem w letniej wodzie. Myślę, że taka ilość cukru nie ma zasadniczego wpływu na walory dietetyczne chlebka, za to w znacznym stopniu poprawia proces "wyrastania". Mówię Wam, wyrasta do rozmiarów standardowego bochenka! Super! Polecam!

Też tak uczynię następnym razem :)

zorza - 2012-10-27 19:44:32

zrobilam chlebek, dawno nie robilam bo zarlam zwykly (po zwyklym lepiej sie tyje a to byl moj dlugofalowy plan ;) ) Pomylilam sie jadnak i wwalilam czla 50 g paczke drozdzy. Wyrosl okrutnie- malo mi blaszki skubany nie opuscil... Czyli tak tez mozna powiekszyc chleb :D

tabakierka - 2012-10-27 23:39:03

a dzidzisz... icon_cheesygrin
kiedyś też wpakowałam 50g drożdży, ale szału nie było... widać drożdże były leciwe... icon_thinks

GotLink.plwww.zarazenipodroza.pl materace hilding kody do gta 5