tabakierka - 2012-04-04 17:01:44

Aby urozmaicić nieco wialkanocne menu, którego naczelnym deserem powinien być jednak sernik, proponuję Wam bardzo fajne, lekkie ciasto, którego wdzięczna nazwa brzmi STYROPIAN th_pickingnose

Potrzebne będą:

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny

Masa śmietanowa:
1 litr śmietany kwaśniej 18%
10 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń śmietankowy
1 puszka ananasa w kawałkach.

Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (dużej, wyłożonej papierem do pieczenia), drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z ciastem podpiec 15 minut w 180 st. C. W tym samym czasie zrobić masę: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, oprócz ananasów. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć kawałki owoców, na to wyłożyć masę śmietanową. Całość pokryć drugą częścią ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 50- 60 minut w 180 st. C.

A oto efekt:
http://images41.fotosik.pl/1426/9bd7222d845d7fc4med.jpg

POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!

Katarzyna MT - 2012-04-04 17:05:19

fajowo wygląda!!!!

Monichurda - 2012-04-04 17:28:11

O jakie piękne!

mosia - 2012-04-10 21:52:49

Fajny ten stropian

GotLink.plwww.turysta24h.pl www.papuge.pl kopiemy koparką