Aby urozmaicić nieco wialkanocne menu, którego naczelnym deserem powinien być jednak sernik, proponuję Wam bardzo fajne, lekkie ciasto, którego wdzięczna nazwa brzmi STYROPIAN th_pickingnose
Potrzebne będą:
Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny
Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kwaśniej 18% 10 dag wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży budyń śmietankowy 1 puszka ananasa w kawałkach.
Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (dużej, wyłożonej papierem do pieczenia), drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z ciastem podpiec 15 minut w 180 st. C. W tym samym czasie zrobić masę: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, oprócz ananasów. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć kawałki owoców, na to wyłożyć masę śmietanową. Całość pokryć drugą częścią ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 50- 60 minut w 180 st. C.
A oto efekt:
POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!
|