mosia - 2012-03-24 01:44:30

Z racji ze sa palce lizac a autorka ich tutaj nie wstawila wiec kopiuje jej przepis i wstawiam tutaj.
Jest to przepyszny wynalazek Monichurdy i  icon_first  jej za to. Poprostu niebo w gebie:

Składniki "na oko"  Big Smile

* pojedyncza większa pierś kurza
* 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
* pieczarki - nie wiem ile... 1:1 z ilością kury pokrojonej  icon_rolleyes
* skrobia - najlepiej ziemniaczana  - czubata łyżka (nie próbowałam robić bez skrobii, ale pewnie też by wyszły)
* sól, czosnek granulowany lub świeży i inne przyprawy wedle uznania
* opcjonalnie starkowany ser piórko

Kurczaka i pieczarki kroimy w b. drobną kosteczkę (0,5x0,5cm, ja pieczarki wrzucam do malaksera, bo mi się kroić nie chce  icon_tonq ).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany wrzucamy pozostałe składniki (w tym zółtka z jajek) i mieszamy. Smażymy na przetartej olejem pateni z odrobiną wody pod przykryciem na średnim ogniu.

Jak placki się rozpadają to znaczy, że za dużo nawaliliśmy składników i piany ze skrobią jest za mało :)

Placki wybitne na ciepło, zimno, z sosami i bez. Myślę, że będą genialne "po węgiersku"  icon_hungry

UWAGA!
Na zdjęciu ketchup bez cukru dietetyczny!!! (z lidla)


http://img14.imageshack.us/img14/9075/dsc08795cw.jpg

Monichurda - 2012-03-26 14:28:30

Ooooo.... placki moje :)
Dziś robię  icon_hungry

mosia - 2012-03-26 18:04:04

Ja tez, a zapomnialas je przeniesc a mi slinka na nie ciekla. Musza byc pod reka.

tabakierka - 2012-04-04 23:25:32

Super, że placki się znalazły icon_hura
Może wreszcie zrobię icon_cheesygrin

GotLink.plwww.turysta24h.pl www.papuge.pl kopiemy koparką