600g serduszek drobiowych 1 czerwona papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1 ząbek czosnku 300g pieczarek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminku (najlepiej mielonego) sól smaku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. wody 1 op. (180g) gęstego jogurtu naturalnego
Serduszka wypłukać, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić (każde na 2-3 części). Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki lub grubszą kostkę, paprykę w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, wrzucić cebulę wraz z czosnkiem i lekko zrumienić. Dodać pokrojone serduszka, kminek, słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok. 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki oraz wodę (1/2 szkl.) i dusić kolejne 10 min. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę oraz pomidory i całość dusić pod przykryciem ok. 40 min, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie odkryć, dodać jogurt, posolić do smaku i dodać sok z cytryny. Podawać na gorąco. U mnie dla dekoracji gulasz został posypany świeżymi ziołami. Smacznego!
*http://codziennedukannienadukanie.blogspot.com/
|