Katarzyna MT - 2012-03-22 19:43:13

600g serduszek drobiowych
1 czerwona papryka
2-3 pomidory
2 cebule
1 ząbek czosnku
300g pieczarek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminku (najlepiej mielonego)
sól smaku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szkl. wody
1 op. (180g) gęstego jogurtu naturalnego

Serduszka wypłukać, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić (każde na 2-3 części). Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki lub grubszą kostkę, paprykę w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, wrzucić cebulę wraz z czosnkiem i lekko zrumienić. Dodać pokrojone serduszka, kminek, słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok. 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki oraz wodę (1/2 szkl.) i dusić kolejne 10 min.
W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę oraz pomidory i całość dusić pod przykryciem ok. 40 min, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie odkryć, dodać jogurt, posolić do smaku i dodać sok z cytryny. Podawać na gorąco.
U mnie dla dekoracji gulasz został posypany świeżymi ziołami.
Smacznego!

*http://codziennedukannienadukanie.blogspot.com/

GotLink.plwww.yorek.pl sklep z armatura wrocław roboty ziemne kraków