Katarzyna MT - 2012-03-22 19:41:19

Blaty bezowe:
4 białka
szczypta soli
6 łyżek z lekką górką ksylitolu (140g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Masa karmelowa:
1 opakowanie (500g) mleka skondensowanego light
2 szklanki mleka 2%
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
4 łyżki Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
opcjonalnie: 1-2 łyżki gęstego jogurtu

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypujemy ksylitol po łyżce (inne słodziki się nie bardzo nadają, możecie spróbować zrobić, ale nie gwarantuję efektu), potem sok z cytryny, skrobię
i miksujemy, aż przestanie "skrzypieć" (ok. 10-15 minut). W międzyczasie na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi po ok. 16 cm. Okręgi powinny mieć między sobą odstępy. Ubite białka układamy w narysowanych okręgach (u mnie wyszły kilkucentymetrowej wysokości). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę do 130-140ºC i pieczemy kolejne 2 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku na kilka godzin (najlepiej na noc). Beza na początku będzie miękka i ciągnąca, po kilku godzinach jednak stwardnieje i będzie miała konsystencję "normalnej" bezy.
Mleko skondensowane, mleko zwykłe i słodzik wstawić na najmniejszy gaz. Gotować 1,5-2h, mieszając od czasu do czasu, aż całość mocno zgęstnieje i zmieni kolor na bardziej karmelowy. Po tym czasie budyń wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i wlać do masy. Wymieszać chwilę do zgęstnienia i zmiksować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu sprawdzamy konsystencję: jeśli jest nieco za gęsta, miksujemy z jogurtem do uzyskania pożądanej gęstości (masa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać). Masą przekładamy dwa blaty bezowe. Torcik proponuję zjeść jak najszybciej, aby blaty bezowe nie zamokły od masy.

*przepis pochodzi z  http://codziennedukannienadukanie.blogspot.com/

GotLink.plwww.turysta24h.pl www.papuge.pl kopiemy koparką