tabakierka - 2012-03-08 19:47:40

Dzisiaj jadłam u mojej babci.
Ona mówi na to "sztuczne ciasto".
Zapewniam jednak, że ze sztuczno¶ci± nie ma nic wspólnego:)

Potrzebne będ±:
2 i pół kg kwa¶nych jabłek
2 i pół szklanki m±ki
2 i pół szklanki kaszy manny
2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny lub masła (250g)

Wykonanie:
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i szklank± cukru.
Wszystkie pozostałe suche składniki (m±ka, kasza, reszta cukru i proszek) mieszamy.
Na duż± blachę wysypujemy 2 szklanki mieszanki sypkiej, na to połowa jabłek, znów 2 szklanki mieszanki, na to druga połowa jabłek, znów 2 szklanki mieszanki i na sam± górę pokrojony w cienkie plasterki tłuszcz.
Pieczemy 1,5 godziny w 180-200 st. C.

Szarlotka najlepiej smakuje następnego dnia.
Gwarantuję, ze jest fantastyczna!!

Katarzyna MT - 2012-03-09 08:11:11

kur.......kupie kaszke i jabca i chyba rzeczywiscie im zrobie.
Tylko u mnie to rzadko kiedy ciasto wytrzyma do nastepnego dnia... th_pickingnose

Katarzyna MT - 2012-03-10 17:19:46

własnie siedzi cisto w piekarniku.
ja mam tylko nadzieje, ze Ty sie nie pomyliłas i tam naprawde jajek nie ma th_pickingnose

Monichurda - 2012-03-10 22:54:09

Ka¶ka - i jak ta szarlotka? Te¶ciowa moja kocha japczane ciasta :D

Katarzyna MT - 2012-03-10 22:57:10

Monichurda napisał:

Ka¶ka - i jak ta szarlotka? Te¶ciowa moja kocha japczane ciasta :D

powiedz Mamu¶ce, ze matka od 6 dzieciów poleca, pycha!

Monichurda - 2012-03-10 23:09:32

To jej zrobię - niech ma dziewczyna :D

tabakierka - 2012-03-12 09:32:49

Rozumiem, że egzamin u Was zdałam i na trochę zaufania zasłużyłam... icon_sneaky
Jak Matylda mówi, że dobre, tzn. że dobre!

zorza - 2012-03-23 14:17:09

Moja Mama robi taka szarlotke, roznica jest jedynie w jablkach- mama kroi je na cienkie plasterki, pyyyycha :-D

GotLink.plwww.turysta24h.pl www.papuge.pl kopiemy koparką